Zmeura este un fruct cu un gust aparte, dar și cu numeroase proprietăți benefice corpului. Consumul de fructe și legume conduce la reducerea riscului de îmbolnăvire, astfel, fiecare fruct este benefic corpului uman. În continuare, vor fi detaliate principalele 4 beneficii oferite de zmeură.
Benefică diabeticilor și împotriva cancerului
Datorită conținutului ridicat de fructoză, de fibre și a nivelului redus de glicemie, este un produs ideal pentru persoanele care suferă de diabet, neproducând dereglări ale nivelului de zahăr din sânge. Conform unor studii realizate de oamenii de știință, persoanele care suferă de prediabet și diabet ce au consumat zmeură pentru o anumită perioadă de timp, au avut o concentrație mai mică de glucoză în sânge, raportat la persoanele care nu au consumat zmeură. Cei ce suferă de diabet și care mănâncă zmeură, au nevoie de mai puțină insulină, putând ține sub control mai ușor nivelul glicemiei din sânge. Totodată, zmeura este utilă și în lupta împotriva cancerului, având în compoziție o cantitate mare de antioxidanți. De asemenea, zmeura conține și acid elagic, un compus ce are proprietăți anticancerigene.
Ameliroează durerile
Polifenolii care se află în compoziția zmeurei au rolul de a proteja, întări și ameliora durerile de cartilaje sau cele cauzate de artrită. Datorită potasiului pe care îl conține, ajută la dezvoltarea corectă a inimii, reglând și tensiunea arterială. Manganul este o altă substanță ce se regăsește în zmeură, ce ajută la întărirea oaselor și la sănătatea pielii, reglând nivelul de zahăr din sânge.
Întărește sistemul imunitar
Zmeura este bogată în vitamina C, care întărește sistemul imunitar și previne infecțiile. Având în compoziție potasiu, zmeura reglează nivelul pulsului, iar cuprul și fierul facilitează formarea de celule roșii din sânge.
Previne constipația și reglează sistemul digestiv
Cantitatea de fibre pe care zmeura o conține este una dintre cele mai mari dintre toate fructele. Fibrele au rol de a goli intestinele corpului, iar acizii organici reglează flora intestinală. În cazul în care o persoană suferă de constipație, medicii recomandă consumul de zmeură, cu cel puțin 30 minute înainte de micul-dejun sau cină, într-o porție de aproximativ 100 grame, timp de câteva zile, iar rezultatele se vor observa în cel mai scurt timp. Un studiu realizat de cercetători din Finlanda, a demonstrat că zmeura este unul dintre cei mai puternici inamici ai candidozei digestive, datorită substanței numite antocianină.
Astfel, zmeura este un fruct sănătos, cu multe beneficii pentru corpul uman, fiind recomandată de medici a fi consumată cât mai des posibil.