red car head light

Autoturismele oferă confort și multe beneficii șoferilor, dar necesită și numeroase costuri și expunerea la unele pericole. În cele ce urmează, vor fi prezentate cele mai importante 4 cheltuieli cu un autoturism.

Cheltuieli fixe anuale

Orice șofer ce are un autoturism, este obliat să achite impozitul auto anual, ce se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, prețul începând de la 50 lei și poate ajunge până la câteva mii de lei. Pe lângă impozit, șoferii trebuie să cumpere RCA, prețul fiind calculat în funcție de numărul de accidente avute, de vârsta șoferului și de capacitatea cilindrică a autoturismului. De asemenea, există și cheltuieli opționale precum CASCO sau rovinietă. Rovinieta se achiziționează doar în cazul în care se iese în afara localității unde este înscrisă mașina.

Mentenanță

În fiecare an trebuie schimbate filtrele de ulei, aer și carburant, costurile fiind de aproximativ 200 lei, sumă în care nu este inclusă manopera. Uleiul motorului trebuie de asemenea schimbat, fie anual, fie în momentul în care s-au făcut 10.000km cu autoturismul în mai puțin de un an (valoarea poate să difere de la o mașina la alta și este recomandat să fie citită cartea mașinii).

Piese stricate

În caz de accidente, dacă piesele nu sunt schimbate la timp sau din cauza neatenției șoferilor care nu se feresc de gropi, canale și alte obstacole existente pe carosabil, piesele se vor strica, acestea trebuind să fie schimbate pentru a putea merege în continuare cu automobilul. Recomandat este ca în caz de defecțiuni, schimbul de piese să se realizeze la un service autorizat, iar piesele cele noi să fie originale, pentru a nu exista probleme pe termen mediu și lung (costurile sunt mai ridicate pentru piesele originale, dar sunt mai rezistente).

Schimbul de cauciucuri

În funcție de anotimp, trebuie ca mașinile să aibă cauciucuri specifice. Spre exemplu, dacă pe carosabil este zăpadă, este obligatoriu ca autoturismele să aibă cauciucuri de iarnă, aceasta este legea în vigoare în România. Pentru nerespectarea legii, șoferii pot fi penalizați cu puncte și cu amendă. De asemenea, riscul la care șoferii se expun este unul foarte mare, existând șanse mari să piardă mașina de sub control și să facă accident. În restul anului, este recomandat să fie folosite cauciucuri de vară, dar dacă se folosesc cauciucuri de iarnă, șoferii nu sunt amendați. Astfel, există costuri cu achiziția de pneuri, cu verificarea periodică a acestora și cu înlocuirea lor, în cazul în care doriți să schimbați cu cauciucuri de iarnă în restul anului.

În concluzie, autoturismele sunt benefice și oferă confort șoferilor, dar sunt costistioare și necesită multă îngrijire.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *