Top 6 beneficii ale consumului de ceapă

Top 6 beneficii ale consumului de ceapă

Ceapa este una dintre cele mai utilizate legume în mesele oamenilor, scopul ei fiind acela de a da gust mâncării, dar și de a oferi aportul necesar de substanțe nutritive necesare corpului. Ceapa este bogată în vitamine și minerale, fiind folosită atât crudă cât și gătită. Cele mai importante 6 beneficii ale consumului de ceapă vor fi descrise în cele ce urmează.

Păstrează sănătatea oaselor și a sistemului imunitar

Ceapa este bogată în vitaminele C și K, fiind esențiale în dezvoltarea corectă a oaselor. Vitamina K este în strânsă legătură cu calciul, un alt element de bază în dezvoltarea oaselor, în timp ce vitamina C sintitzează colagenul pentru a păstra rezistența oaselor. Totodată, vitamina C are efecte asupra sistemului imunitar, crescând rezistența acestuia.

Scade nivelul colesterolului

Oxidul nitric pe care ceapa îl eliberează în sânge are rolul de a reduce tensiunea arterială și de a scădea nivelul de colesterol. Totodată, quercetina reduce plăcile din artere.

Ajută la digestie

Legumele proaspete conțin compuși ce combat bacteriile existente în stomac și care pot conduce la diferite infecții sau inflamări ale aparatului digestiv. Studiile științifice au demonstrat că ceapa are rolul de a absorbi nutrienții existenți în intestine, păstrând sănătatea sistemului digestiv. Spre exemplu, ceapa poate combate bacteriile Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli și multe altele.

Menține nivelul optim de insulină în sânge

Ceapa este bogată în crom, o substanță care dezvoltă celulele astfel încât acestea să răspundă corect în momentul în care corpul are nevoie de insulină în sânge, controlând și nivelul de zahăr din sânge, prevenind astfel și diabetul zaharat.

Bogată în vitamine

Valorile nutriționale pe care ceapa le are sunt numeroase și bogate: bogată în vitaminele C, B1, B3, B6, B9, fibre, proteine, calciu, fier, potasiu iar caloriile pe care ceapa le conține sunt puține, 40 calorii per 100 grame.

Prevenirea bolilor

Ceapa previne diverse boli, de la cancerul la colon (datorită vitaminelor pe care le are, stimulează înmulțirea bacteriilor utile din colon, scăzând astfel șansa de a face tumori la nivelul colonului), anemie (datorită nivelului ridicat de fier),  până la diverse probleme respiratorii ( în combinație cu mierea, reușește să combată problemele respiratorii, dar să și prevină răcelile).

Astfel, ceapa este una dintre cele mai utilizate legume de către întreaga populație, fiind un produs ușor de crescut și ieftin de cumpărat, ce ar trebui consumat cât mai des, datorită valorilor nutriționale pe care le are, pentru a avea o viață sănătoasă.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *