Usturoiul este unul dintre cele mai folosite ingrediente în rețetele culinare, datorită gustului unic oferit mâncării. De asemenea, usturoiul alea și foarte multe beneficii pentru corp, iar în cele ce urmează, vor fi prezentate cele mai importante 6 beneficii oferite de usturoi.
Ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor
Usturoiul este eficient împotriva rănilor copiilor, reușind să le trateze mai repede. Usturoiul este folosit și pentru îngrijirea tenului, reușind să facă pielea mai fină și netedă, iar unghiile devin mai tari. Usturoiul combate căderea părului și ține sub control mătreața.
Antibiotic natural
De asemenea, aceeași substanță reușește să combată și virusul ce duce la apariția herpesului. Este recomandată o alimentație bogată în usturoi în momentul în care persoanele suferă de bronșită sau viroze. Nu în ultimul rând, usturoiul reușește să diminueze efectele gripei sau inflamațiilor de la nivelul faringelui.
Scade colesterolul
Prin consumul regulat, pe termen lung, colesterolul LDL, se va reduce, iar colesterolul HDL va crește, datorită substanțelor care reușesc să combată toxinele din corp. Totodată, usturoiul reușește să elimine și excesul de glucoză existent în sânge (unul dintre factorii principali ce cauzează infarct sau ateroscleroza)
Scade tensiunea arterială
Usturoiul consumat regulat, de minimum patru ori pe săptămână, reduce în mod semnificativ tensiunea arterială, neutralizând substanțele toxice ce se regăsesc în intestine și acționează ca un vasodilatator.
Păstrează inima sănătoasă
Agenții activi pe care usturoiul îi conține, reduc tensunea arterială și normalizează nivelul de grăsimi din sânge (trigliceridele). Astfel, usturoiul ajută la prevenirea cheagurilor de sânge sau a trombozei arteriale. Totodată, unele studii au demonstrat că usturoiul este eficient în lupta împotriva arteriosclerozei. Datorită conținutului bogat de substanțe, usturoiul reușește să combată tahicardia și spasemele arterelor coronare, ce reprezintă cauzele principale care conduc la infarctul miocardic și la crizele de angină, păstrând inima sănătoasă.
Anticancerigen
Conform unui studiu realizat de oamenii de știință din Statele Unite ale Americii, usturoiul împreună cu ceapa prezintă un risc foarte mic de apariția a cancerului gastric, de colon sau de piele. Usturoiul chiar previne apariția cancerului, substanțele pe care le conține reușind să distrugă celulele canceroase, păstrează imunitatea și reduce dezvoltarea tumorilor papilare. Usturoiul este bogat în antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi, ce pot forma mai multe boli, printre cele mai grave fiind cancerul.
Astfel, usturoiul este sănătos și benefic corpului, fiind recomandat de către medicii nutriționiști să fie consumat zilnic, pentru a nu avea probleme de sănătate pe termen mediu sau lung.